Paradiset på Skeppsholmen.
På 60-talet kom pop-konsten som var upprorisk, ungdomlig och ofta politisk. Allmänhetens globala engagemang tog fart genom stora demonstrationer, och i 70-talets kollektiv hängde anarkistiska konst-affischer av Marie-Louise Ekman och Kjartan Slettemark.
Kvinnliga konstnärer började nu göra sig gällande i den tidigare mansdominansen. Kvinnokampen blev på så vis en permanentad del av kulturen.
Men det fanns också konst som uttryckte tidens nya frihet, utan att vara politisk.
Niki de st Phalle var en av de konstnärer som uppförde den berömda konstinstallationen "Hon - en katedral": på Moderna Museet. Året var 1966. Stockholmarna upptäckte att konst kunde vara kul, och köerna ringlade till museet, som nu hamnat på världskartan.
Bilden:
År 1971 donerade Niki de Saint Phalle och kollegan Jean Tinguely, Paradiset, deras gemensamma arbete, skulpturinstallation Paradiset till museet.
Niki de Saint Phalle uttryckte alltid primär livsglädje - hennes konst är som en livslång fruktbarhetsritual. Experimenten blev många.
På slutet av 1970-talet påbörjade hon arbetet med sin "Tarot-park" , Giardino dei Tarocchi eller Tarotparken, som finns utanför Capalbio i italienska Toscana,
I trädgården finns en mängd stora färgglada skulpturer, inspirerade av tarotkortens magi.
Hon arbetade på sitt livsverk tillsammans med en rad andra kända konstnärer, bland andra Tinguely, fram till hennes sin död 2002.